Parainen Mahdollisuuksien Parainen

Avoin kysymys kuntaministeri Henna Virkkuselle ja muille

Parainen ja Kemiönsaari ovat päättäneet ryhtyä selvittämään keskinäisen kuntaliitoksen edellytyksiä. Selvitysmiehen väliraportti on valmistunut. Selvitysmies ehdottaa selvitystyön jatkamista siten kuin kuntarakennelaissa todetaan.

Enemmistö kuntalaisista vastustaa selvitystyön jatkamista ja mahdollista liittymistä Kemiönsaaren kanssa. Pelkona on, että voimakkaassa virkamiesohjauksessa tällainen liitos kuitenkin toteutuu.

Kysymys selvitysmies Marcus Hendricsonille, Paraisten kaupunginjohtaja Folke Öhmanille ja Kemiönsaaren kunnanjohtaja Tom Simolalle:

Mikäli tällainen yhteinen kuntaliitosesitys Paraisten ja Kemiönsaaren osalta jätetään valtiovarainministeriölle, miten arvioitte kuntajaon muuttamisen edellytysten toteutumista ja kuntajaon kehittämisen tavoitteiden toteutumista?

A)    Miten liitos parantaa yhtä tai useampaa kuntarakennelain 4 §:ssä edellytettyä seikkaa?

1)    kunnan toiminnallisia ja taloudellisia edellytyksiä vastata palvelujen järjestämisestä ja tuottamisesta    tai muuten edistää kunnan toimintakykyä;

2)    alueen asukkaiden palveluja tai elinolosuhteita;

3)    alueen elinkeinojen toimintamahdollisuuksia; tai

4)    alueen yhdyskuntarakenteen toimivuutta

 

B)     Miten liitos vastaa kuntarakennelain 2 §:ssä asetettuihin tavoitteisiin kuntajaon kehittämisestä?

”Kuntajaon kehittämisen tavoitteena on elinvoimainen, alueellisesti eheä ja yhdyskunta-rakenteeltaan toimiva kuntarakenne, joka vahvistaa kunnan asukkaiden itsehallinnon edellytyksiä. Tavoitteena on myös, että kunta muodostuu työssäkäyntialueesta tai muusta toiminnallisesta kokonaisuudesta, jolla on taloudelliset ja henkilöstövoimavaroihin perustuvat edellytykset vastata kunnan asukkaiden palvelujen järjestämisestä ja rahoituksesta sekä riittävästä omasta palvelutuotannosta”.

Paraisten ja Kemiönsaarten asukkaiden on hyvin vaikea nähdä näiden tavoitteiden tai edellytysten toteutuvan kyseessä olevan kuntaliitoksen muodostuessa. Kuntalaisten keskuudessa on voimakasta halua selvittää myös muita vaihtoehtoja. Yhtenä vaihtoehtona on tuotu esiin Kaarinan kaupungin johtama sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistyömalli, johon osallistuisi Paraisten ja Kemiönsaaren lisäksi mahdollisesti myös muita ympäryskuntia. Myös kuntaliitosselvitys Kaarinan ja Paraisten (mahdollisesti myös Kemiönsaaren) välillä halutaan mahdolliseksi.

Kysymys lisäksi Henna Virkkuselle: Aikooko valtiovarainministeriö käyttää oikeuttaan hylätä mahdollinen Paraisten ja Kemiönsaaren välinen kuntaliitosesitys, jos ”esitetty yhdistyminen ei ilmeisesti täyttäisi kuntajaon muuttamisen edellytyksiä”?

 

Janne Ahonen

Puheenjohtaja

Keskustan Paraisten paikallisyhdistys ry

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

En kuulu ao. liittoon mutta liiton tekemänä löytyy mielenkiintoinen selvitys aiheeseen liittyen:

"Suomalaisuuden Liiton laatima selvitys kuntauudistuksen kielivaikutuksista on valmistunut. Selvityksestä ilmenee, että kuntauudistus muuttaisi kaksikieliseksi alueeksi yli kaksinkertaisen määrän kuntia nykyiseen nähden."

http://www.suomalaisuudenliitto.fi/Lehdet/Kuntauud...

Toimituksen poiminnat