Parainen Mahdollisuuksien Parainen

Saako ministeriö rikkoa lakeja?

Kuntarakennelaissa on määritelty kunnille selvitysvelvollisuus ja kriteerit milloin selvityksiin on ryhdyttävä. Kuntarakennelain 4h §:n kolmas momentti, jossa määritellään selvitysaikataulu, ei kuitenkaan ole vielä voimassa. Kyseisen pykälän momentin voimaantulosta säädetään sitten kun sote laki on säädetty. Milloin tämä tapahtuu? Sitä ei kukaan tiedä. Tästä huolimatta kuntaministeri Henna Virkkunen aikoo julistaa kriteerit täyttäville kunnille selvityspakon vielä tämän vuoden aikana.

Oikeuskanselri Jaakko Jonkka on ottanut kantaa tähän prosessiin. Hänen juridisen tulkintansa mukaan ei ole perusteltua vaatia kunnilta selvityksiä vielä tässä vaiheessa. Kunnilla tulee olla riittävät perustiedot selvitysten tekemiseen. Sellaista ei nykytilanne, jossa hallituspuolueiden kesken vallitsee syvä hämmennys sote uudistuksesta, tarjoa. Miksi siis kuntaministeri aikoo vaatia kuntia ryhtymään kuntaliitosselvityksiin vastoin oikeuskanslerin tulkintaa? Kuntaministeri on jo aiemmin määrännyt esim. Turun seudulla erityisiä kuntaliitosselvityksiä vastoin kuntarakennelakia. Onko hänen nykyisissä aikeissaan kyseessä jatkettu, perusteellista harkintaa osoittava rikos? Onko todella niin, että ministeriö voi osoittaa täydellistä piittaamattomuutta lainsäädäntöä kohtaan ja vaatia kunnilta kohtuuttomuuksia?

Free Kaarina!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Mikko Saarinen

Kyllä tämä selvästi tutkintapyynnön paikka on. Vapaaehtoisesti erilaisia selvityksiä voidaan toki tehdä ja tehdäänkin. Kuntien itsemääräämisoikeuteen puuttuminen on vakava asia.

Tämä farssi vain kertoo siitä, kuinka huonosti koko kunta- ja sote-uudistusta on valmisteltu ja aikataulutettu. Kun olisi pitänyt miettiä kuntien ja valtion välistä työnjakoa, niin hallitus keskittyi vain karttaharjoituksiin.

Toimituksen poiminnat