Parainen Mahdollisuuksien Parainen

Kirkastuiko sotesoppa sittenkään?

Esitin kolme viikkoa sitten avoimen kysymyksen kuntaliitosselvityksistä Folke Öhmanille, Tom Simolalle, Marcus Henricsonille ja Henna Virkkuselle. Vastauksia ei ole julkisuudessa näkynyt. Taisivat tietää, että kysymyksestäni tulee turha. Näinhän nyt ilmeisesti on ja hyvä niin.

 
Ainoastaan Virkkunen vastasi kysymykseeni sähköpostitse erityisavustajansa välityksellä. Hänenkään vastauksellaan ei nyt liene merkitystä "sotesovun" löydyttyä.


Lausuntokierroksella käynyt sote-esitys on heitetty paperinkierrätykseen ja uutta esitystä ryhdytään laatimaan asiantuntijoiden ja virkamiesten toimesta. Uuden esityksen odotetaan olevan valmis syksyllä 2014 ja lain tulevan voimaan vuoden 2015 alusta.

 
Monta aikatauluvisiota nähneenä en täysin usko tähän enkä näkemykseen lain valmistelun ripeydestä. Vastassa tulee todennäköisesti olemaan edelleen suurempia ja pienempiä haasteita, joita ratkoessa voi jälleen moni aikataulu ehtiä umpeutua. Nyt julkitulleiden tietojen varassa ei uusi malli sisältäisi kuitenkaan perustuslain näkökulmasta ongelmallisia kohtia.


Kuntarakennelakia ei kuitenkaan sanottu laitettavan paperinkeräykseen. Laki on jo ollut voimassa jonkin aikaa lukuunottamatta muutamaa pykälää. Laki on siis huomennakin voimassa. Koska kuitenkin ilmoitettiin, että soteuudistuksen ja kuntauudistuksen välinen kytkös katkaistaan, on myös kuntarakennelakiin tehtävä muutoksia. Tästä en huomannut esitetyn aikatauluvisioita. 


Yhtä kaikki, vaikka hetken näytti siltä, että sotesoppa kirkastui, nyt lämmön hieman laskettua, sinne ilmenee jälleen sumeita "kokkareita". Pohjaa, jonka päällä soppa on kattilassa, ei enää näy. Keinona sopasta selviämiseen on ottaa lusikka kauniiseen käteen ja ryhtyä lusikoimaan! Vaikka siis haasteita tulee löytymään, niin niistä selvitään ahkeroimalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat