Parainen Mahdollisuuksien Parainen

Uskallatko noudattaa lakia?

Syksyn aikana on tehty joitakin paikallisia sopimuksia työajan pidentämisestä työpaikoilla. Työaikalaki on aikoinaan laadittu suojelemaan työntekijöitä työnantajan ja muiden tahojen mielivallalta. Ajantasaisessa työaikalaissa on muuan mielenkiintoinen mahdollisuus jokaisen työntekijän irtautua jo tehdystä paikallisesta sopimuksesta. Ote pykälästä alla. Katso erityisesti viimeinen lause: ” Työntekijällä on kuitenkin oikeus noudattaa aikaisempaa työaikaansa, jos hän ilmoittaa siitä työnantajalle viimeistään kahta päivää ennen sopimuksen soveltamista”.

Kun siis ilmoittaa viimeistään 30.12.2016 työnantajalle, että ei sitoudu työajan pidentämisestä tehtyyn sopimukseen, ei lain mukaan sitä tarvitsekkaan noudattaa.

Näin tavallinen ihminen tulkitsee lukemaansa tekstiä. Tuomioistuin ottaa viime kädessä kantaa asian merkitykseen.

Työaikalaki
11 §
Paikallisen sopimuksen tekeminen
Edellä 10 §:ssä tarkoitettu sopimus säännöllisestä työajasta on tehtävä kirjallisesti, jolleivät sopijapuolet pidä sitä tarpeettomana tai jollei työehtosopimuksesta muuta johdu. Jos sopimus on voimassa yli kaksi viikkoa, se on kuitenkin aina tehtävä kirjallisesti.
Toistaiseksi tehty sopimus voidaan irtisanoa päättymään työajan tasoittumisjakson päättyessä. Irtisanomisaika on kaksi viikkoa, jollei toisin ole sovittu. Vuotta pidempi määräaikainen sopimus voidaan irtisanoa neljän kuukauden kuluttua sopimuksen tekemisestä niin kuin toistaiseksi tehty sopimus.
Edellä 10 §:ssä tarkoitettu työntekijöiden edustajan tekemä sopimus on annettava työntekijöille tiedoksi viimeistään viikkoa ennen sen soveltamisen alkamista. Sopimus sitoo kaikkia niitä työntekijöitä, joita sopimuksen tehneen työntekijöiden edustajan on katsottava edustavan. Työntekijällä on kuitenkin oikeus noudattaa aikaisempaa työaikaansa, jos hän ilmoittaa siitä työnantajalle viimeistään kahta päivää ennen sopimuksen soveltamista.

Otsikon uskallus viittaa siihen, että useilla työpaikoilla vallitsee pelon ilmapiiri ja työnantajalle ei uskalleta esittää juuri aiheellistakaan kritiikkiä saatikka vaatia omia oikeuksiaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Useissa (kaikissa?) Tesseissä taitaa olla perälautaklausuuli työajan pidentämistä ellei siitä päästä paikallisesti sopuun. Olisihan se aika absurdia että työntekijäpuoli ottaisi TES muutoksista vain ne jotka itselle kelpaavat. Kyseessä on kuitenkin kaikkia pakottavasti sitova sopimus.

Tulkintasi pätisi toki jos asiaa ei olisi sovitti työmarkkinajärjestöjen kesken.

Käyttäjän janneahonen kuva
Janne Ahonen

Sopimuksilla ei voida ohittaa lakia. Itse pidän työehtosopimuksen kohtaa työajan pidentämisestä mitättömänä.

Työnantajapuoli on tyypillisesti se osapuoli, joka ottaa rusinat pullasta.

Pekka Pylkkönen

Heitetään toki tessit mäkeen. Maailma olisi varmasti hiukan parempi ilman niitä.

Käyttäjän janneahonen kuva
Janne Ahonen Vastaus kommenttiin #3

Itse en usko tessittömyyden takaavan työrauhaa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tes-järjestelmä juuri takaa työrauhan. On jokseenkin uskomaonta, kuinka vanhoilla metodeilla suomalaista yritystoimintaa edelleen johdetaan. Pelon ilmapiiri, josta blogisti mainitsee on yllättävän yleistä suomalaisessa työelämässä ja tämä on osittain syy miksi Suomessa, toisin kuin esim. Ruotsissa, jäädään työuupumuksen vuoksi ennenaikaiselle eläkkeelle.

Käyttäjän janneahonen kuva
Janne Ahonen

Vuosi on kulunut ja nyt se on työnantaja, joka haluaa työajan pidennyksestä eroon. Useissa yrityksissä on palkkaneuvotteluissa päädytty paikalliseen sopimukseen, jossa osa palkantarkistuserästä jätetään maksamatta ja kikytunneista luovutaan. Ei osaa työnantaja ja EK päättää, mitä haluavat. Logiikka kadoksissa? Vai onko kyseessä aina vaan raha?

Toimituksen poiminnat