Parainen Mahdollisuuksien Parainen

Huomioitavaa seuraavassa SOTE uudistuksessa - Palvelut läheltä.

Vanhuspalveluiden ja lapsiperheille suunnattujen palveluiden kehittämisestä tulisi käydä avointa keskustelua ennen kuin lyödään vaihtoehtoja lukkoon. Hoivapalveluiden laatu on romahtanut viime vuosien aikana ja edelleenkään perheille suunnatut kuten lapsiperheiden kotipalvelu tai lasten koulunkäyntiin liittyvät palvelut eivät toimi. Ihmisen hyvinvoinnin kannalta on suuri merkitys sillä, mitä palveluja kuntalaisille tarjotaan ja miten ne tuotetaan.

Samalla kun tulevat kansanedustajat tekevät päätöksiä palveluiden tuotannosta, tulee käydä keskustelu myös siitä, kuinka paljon kuntalaisten tulisi olla valmiita liikkumaan saadakseen peruspalvelut. Muun muassa kokoomuksen johtama hallitus on nostanut keskittämisen keinoksi turvata palvelut. Mitään laskelmia keskittämisen eduista ei kuitenkaan ole esitetty.

Palveluiden tuottamiseen on yhä enemmän käytetty yksityisiä yrityksiä, joiden palvelun laatu on osoittautunut epäinhimilliseksi. Monipuolinen palvelun tuottaminen toisaalta edistää laadukkaiden palveluiden kehittymistä, mutta peruspalveluiden yksityistämisessä on myös riskejä. Palveluiden hankinnasta tulisi tehdä suunnitelmalliset taloudelliset riskinarvioinnit, jolloin hankinnasta aiheutuvat seuraukset huomioitaisiin päätöksenteossa monipuolisesti. Hallitsematon yhtiöittäminen ja yksityistäminen voi saattaa peruspalvelut demokraattisen valvonnan ulottumattomiin, suurvoittojen tavoitteluun ja ohjata verorahat kunnasta ja maasta ulos. Palveluiden hankinnasta päätettäessä tulee kiinnittää huomio tarkoituksenmukaisuuteen ja inhimillisyyteen. Pienikin kunta pystyy tuottamaan palvelut, jos selvitystyöhön ja riskienarviointiin panostetaan riittävästi.

 

Janne Ahonen

Asiantuntija

Kansanedustajaehdokas

Seitsemän tähden liike ry

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Ihmisen keskiöön valtapelin ja rahan ahneuden sijasta.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Juu, mm.Tanskassa on jo purettu "maakuntamallia" ja palattu kuntiin, lähelle sotepalvelujen käyttäjiä.

"Maakuntauudistus" on keskustan iki-agendoja, jota keskustan "sateen tekijä" Sipiläkin jälleen yritti ja epäonnistui!

Ei voi myöskään olla oikein, että suuret kansainväliset pörssiyhtiöt ostavat ja napsivat pois pienet, asiakkaiden lähellä toimivat yritykset ja ryhtyvät, hoiva-ja jopa päiväkotien tapaan rahastamaan ja keräämään "naximituottoja" osakkeenomistajille tämä olisi sopinut perinteisesti myös "markkina-ja valinnanvapausmallia" ajaneelle kokoomukselle, jonka perinteinen agenda on puolestaan ollut yksityistäminen.

- Mitä hyötyä on palvelujen tarvitsijalle ja koko yhteiskunnalle näistä peruspalvelujen, jopa kansainvälisistä rahastajista...?!

Vain sellutehtaita rahoittavat ja Tallinan tunnelin rahoittamista suunnittelevat kiinalaiset enää puuttuvat rahastajista...ja ehkä ulkomaiset kaivosyhtiötkin haluaisivat tulla uudelle, tuotavalle toimialalle...?!

Toimituksen poiminnat